På rundvandring i Aten!

Inför OS 2004 byggde man hela tunnelbanesystemet i Aten. Metron som den kallas är verkligen superfräsch och man kan lätt ta sig överallt i stan. Mitt mål igår var att kolla in Akropolis så jag hoppade på den röda linjen från Omoniatorget och åkte 3 stationer. När jag kom upp så var det en helt annan stad. Vackra stora byggnader i fina pastellfärger, kändes nästan som att vara på franska rivieran. Jag började så smått min vandring upp till Akropolis.

Annons

Överallt i Metron sitter det TV-skärmar där du kan se hur vädret ovanför jorden är. De visar oxå bilder på hur tåget anländer och varnar så att man inte står för nära kanten. Dessutom ger skärmen lite tips på hur man kan placera sitt bagage ombord.

Äntligen uppe på toppen. Vattnet var slut i kiosken nedanför klippan så jag köpte mig en iste. Det visade sig snart att jag inte fick ta med min iste upp så jag fick snällt dricka ur och vandra vidare i den 40 gradiga värmen utan något att dricka. Mitt tips är därför att ladda rejält med vatten om du ska till Akropolis mitt i sommaren.

Mitt första stopp uppe på klippan var vid Dionysos Teatern. Den är 2400 år gammal och otroligt vacker. Tänk om man kunde få göra en konsert där…. Drömma kan man ju alltid 🙂

Utsikten är helt fenomenal. Långt där borta ser man havet vid Pireushamnen och de som verkligen fascinerar mig är att alla stadsdelar i Aten är så olika.

Akropolis museum är realtivt nytt och öppnade 2003. Där kan man hitta massor av spännande föremål som har funnits i och runt Akropolis.

Dom håller på att restaurera Panthenon Templet så det är byggnadsställningar överallt men om man går runt den vackra byggnaden till andra sidan så kan man få bilder utan hela bygglandskapet. Jag missade detta dock 🙂

På vägen tillbaka till hotellet vandrade jag genom det vackra Plaka området. Det ligger precis nedanför Akropolis och har massor av gullliga butiker och mysiga restauranger.

Den här fiffiga fläkten sprutar ut små, små vattendroppar, man blir inte blöt men man svalkas av rejält. Det kan behövas vill jag lova för Aten är varmt!!

Det sista stoppet för dagen blev på Syntagmatorget där man fortfarande demonstrerar. Här står tälten tätt intill varandra och banderollerna visar massa olika budskap. Kändes inte otäckt att vara där men stämningen var ganska ledsam.

Prenumerera på allas

Senaste kommentarer

 • Sven sebra: Är Gabriel öppen/garderobs gymnast????
 • Erika: Är henric där och johan tillsammans? du har alltid bilder på dem två :)
 • Arska från Finland: Jag har alltid tyckt om din music, men den här i bilden är det bästa!
 • gäst: Bara för att ha nåt att säga: Cikis betyder utgång på Turkiska. Knäppt!
 • Erik: Glowcar på idungatan? satan, de lirarna brände sönder skinnet i min bil med ett värmeaggregat och hotade mig...

Etiketter
 • Berit Karlsvard

  TACK för alla underbart vackra bilder du har låtit oss ta del av under din Grekland´s resa.
  Kram
  Berit

 • Synnöve

  Du bloggar SÅ bra! Alltid snygga bilder och välformulerad text. Gillar!

 • Maria Böhme

  Du skulle kunna ta jobb som marknadsförare på grekiska turistbyrån (men snälla, gör inte det!!)!

 • Gabriel

  Tack Berit. Det har verkligen varit en härlig och spännande resa. Kram

 • Gabriel

  Tusen tack Synnöve blir jätteglad att du gillar bloggen. Kram

 • Gabriel

  Ha ha ja efter den här resan skulle jag faktiskt kunna tänka mg att flytta dit, men det ska jag så klart inte göra. Tack för all support Maria.
  Kram

 • Hielte

  Hej Gabriel!
  Håller med dig, Aten är en härlig stad.
  Vi brukar åka till Aten i september, då är vädret perfekt.
  Har du åkt Atens spårvagn?
  Den går rakt ned mot havet, du kan välja att åka mot Pereus eller mot stränderna i Glyfada.
  Ett het tips till nästa gång.
  Må gott.
  Hälsningar Eva H